Predivna priroda i pejzaži, divni ljudi, velika ekonomska atraktivnost: Bayern – Bavarska – je fascinantna zemlja. Ekonomija je ubrzana i tržište rada nudi raznovrsne mogućnosti za stručnjake. Pored svjetski poznatih “globalnih igrača”, brojne međunarodno pozicionirane i poznate tradicionalne kompanije imaju sjediste u Bavarskoj i stalno se nalaze u potrazi za dobro kvalifikovanim stručnjacima.
Neuschwanstein

Neuschwanstein

Bavarska je najveća njemačka pokrajina

Bayern, ili Bavarska, je najveća savezna država u Njemačkoj, koja se nalazi u jugoistočnom dijelu zemlje. Bavarska ima bogatu kulturnu baštinu i poznata je po svojim tradicionalnim običajima, prekrasnim krajolicima i arhitekturi.

Glavni grad Bavarske je München, koji je također najveći grad u regiji. München je poznat po brojnim kulturnim i istorijskim znamenitostima, kao što su Frauenkirche, Nymphenburg Palace i Marienplatz. München je također domaćin svjetski poznatog Oktoberfesta, godišnjeg festivala piva.

Bayern se može pohvaliti i prekrasnim prirodnim krajolicima, uključujući Alpe, rijeke poput Dunava i Isara, te brojna jezera poput Chiemsee i Starnberger See. Regija je popularna destinacija za ljubitelje prirode, planinare i skijaše.

Neke od znamenitosti Bavarske uključuju:

U Bavarskoj se nalazi i nekoliko poznatih muzeja, kao što su:

Bayern je poznat i po svojim sportskim uspjesima, posebno u nogometu, s najpoznatijim klubom FC Bayern München: https://fcbayern.com/. Ovaj uspješan nogometni klub osvojio je mnoge naslove, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, uključujući UEFA Ligu prvaka.

Bavarska gastronomija također igra važnu ulogu u njemačkoj kulturi. Neke od tipičnih bavarskih jela i specijaliteta uključuju:

  • Weißwurst, tradicionalna bavarska bijela kobasica
  • Brezel, slano pecivo u obliku čvora
  • Schweinshaxe, koljenica
  • Käsespätzle, njemački “tjestenina sa sirom”
  • Obatzda, pikantni sirni namaz
  • Lebkuchen, začinjeni medenjaci koji su posebno popularni tokom božićnih praznika

Bavarska piva također uživaju veliku popularnost, s mnogim lokalnim pivovarama koje nude razna piva, uključujući pšenična piva (Weißbier), Helles, Dunkles i Bock piva. Bavarska je domaćin mnogim pivnicama i pivskim vrtovima (Biergarten) gdje se može uživati u tradicionalnoj atmosferi, hrani i piću.

Osim toga, Bavarska ima bogatu tradiciju u oblasti muzike, s poznatim kompozitorima poput Richarda Straussa i Richarda Wagnera koji su potekli iz ove regije. Bavarska državna opera u Münchenu jedna je od najvažnijih opernih kuća na svijetu: https://www.staatsoper.de/.

Edukacija u Bavarskoj uključuje nekoliko prestižnih univerziteta, kao što su Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) https://www.uni-muenchen.de/ i Tehnički univerzitet München (TUM) https://www.tum.de/, koje su među najcjenjenijim univerzitetima u Njemačkoj i širom svijeta.

Ukratko, Bavarska je regija koja nudi bogatu kulturnu baštinu, prekrasne krajolike, zanimljive znamenitosti, te ukusnu hranu i piće. Njena raznolikost i šarm čine je popularnom turističkom destinacijom i važnim dijelom njemačke kulture i identiteta.

Glavni grad München
Površina 70.550,07 km²
Populacija 12.843.514 stanovnika
Važne privredne grane Metalna industrija
Konstrukcija vozila
Mašinski inženjering
Elektroindustrija
IT
Biotehnologija
Medicinska, energetska i ekološka tehnologija
Zdravstvo
Informacije o pokrajini Bayern.de
Portal sa informacijama o Bavarskoj
bayern.de
Usluge za useljenike Rad u Bavarskoj
Informacije o radu i životu u Bavarskoj, kao i kursevi jezika i integracije za međunarodne stručnjake (njemački, engleski)
work-in-bavaria.de/arbeitnehmer/

Priznanje diplome i savjetovališta
Tri savjetovališta za priznavanje stručnih kvalifikacija
stečenih u inostranstvu (German)
Priznavanje stručnih kvalifikaija u Bavarskoj

Study and Stay in Bavaria
Mogućnosti studiranja u Bavarskoj (njemački, engleski)
study-and-stay-in-bavaria.de

Servisni centar za međunarodne profesionalce u Minhenu
Podrška u pronalaženju posla i smještaju u Minhenu
(nemački, engleski, francuski, italijanski, poljski, arapski, kineski)
Servisni centar za kvalifikovane radnike iz inostranstva

Welcome Center u okrugu Roth
Servisni centar za međunarodne stručnjake
(njemački)
unternehmerfabrik.de

Welcome Center Altmühlfranken
Servisni centar za međunarodne stručnjake
(njemački)
welcome.altmuehlfranken.de/