Brandenburg, zajedno sa Berlinom, formira njemačku prestionicu. Ova savezna pokrajina ima mnogo toga za ponuditi: kao razvijena zemlja na raskrižju najvažnijih europskih transportnih koridora, ona ima i neusporediv prekrasan prirodni ambijent. Bezbrojna jezera garantuju visok kvalitet života. Ovo je najdinamičnija ekonomska regija Njemačke i pionir u području obnovljivih izvora energije. Više od 400 medunarodnih kompanija su u ovom regionu kod kuće.
Potsdam

Potsdam

Brandenburg ima preko 3000 jezera

Snažna ekonomska dinamika predstavlja atraktivan kontrast područjima prirode i bogatim šumama. Idealni uslovi za život, rad i obrazovanje u neoštećenom, prirodnom okruženju.

Ovo je jedna od najvećih saveznih država. Nalazi se na sjeveroistoku Njemačke i obuhvata saveznu prestionicu Berlin. Rijetko naseljeni regioni pružaju atraktivan kontrast glavnom gradu Berlinu. Više od 3.000 jezera čine ga vodom najbogatijom federalnom državom i predstavlja raj za ljubitelje vodenih sportova. Obimna šumska područja karakterišu pejzaž. Mnogo prirodnog prostora pruža veliku atrakciju mnogim posjetiteljima i turistima. Veliki gradovi (gradovi preko 100.000 stanovnika) u Brandenburgu su Cottbus i Potsdam.

Sa ukupnom površinom od 1,1 miliona hektara šumskog područja, on je najpošumljenija federalna država. Poljoprivredno zemljište čini najveći dio zemljišta sa 49,4%.  Tu su i  Nacionalni park Unteres Odertal, 3 rezervata biosfere i 11 parkova prirode.

Među kompanijama iz ove regije su mnoge iz klasične teške industrije, kao što su prerada metala i hemija. Ali naročito zadnjih godina, mlađi sektori privrede, kao što su kompanije iz ekološke tehnologije ili biotehnologije se sve više i više naseljavaju ovdje.

Glavni grad Potsdam
Površina 29.654,36 km²
Populacija 2.484.826 stanovnika
Važne privredne grane Trgovina
Logistika
Aeronautika
Energetske kompanije
Automobilska industrija
Zdravstvena ekonomija
Informacije o pokrajini Brandenburg.de
(njemački, engleski, poljski)
brandenburg.de

Agentura budućnosti Brandenburg
Informacije o lokaciji kompanija (njemački, engleski)
zab-brandenburg.de

Studij
Ponuda studija i kako se upisati (njemački, engleski)
studieren-in-brandenburg.de

Usluge za useljenike Fachkräfteportal
Savjeti za život, rad i istraživanje (njemački, engleski, poljski, španski, ruski, francuski, arapski)
fachkraefteportal-brandenburg.de

Priznavanje diploma i savetovanje
Prvi kontakti za priznavanje stručnih kvalifikacija stečenih u inostranstvu (njemački, engleski, poljski, ruski, arapski)
brandenburg.netzwerk

Welcome Center Frankfurt (Oder) / Eisenhüttenstadt
(njemački)
welcome-rwk.de