Hamburg pruža kvalitetan život sa visokom ponudom aktivnosti za slobodno vrijeme i širokim spektrom kulturnih ponuda. Ovaj grad – država impresionira svojim internacionalnim talentima i relativno mladom populacijom. Ekonomski učinci, nivo prihoda i obrazovanje su veoma visoki. Sa dijelovima susjednih država Šlezvig-Holštajn, Meklenburg – Zapadna Pomeranija i Donja Saksonija, hanseatski grad formira metropolu sa 500.000 kompanija i oko 1.9 miliona radnih mjesta.
Hamburg

Hamburg

Hamburg – grad mostova

Vrijeme ovdje uopšte nije tako loše, kako se vjeruje. Sa 133 kišna dana u godini, hanseatski grad ima 40 dana manje kiše nego München. U ovom gradu mostova – ima ih preko 2500, više nego Venecija i Amsterdam zajedno – nalazi se i prva asfaltirana ulica u Njemačkoj: Jungfernstieg. Ovdje žive i 42 000 (nije greška: četrdeset i dvije hiljade!!!) milionera i 18 milijardera. Sve ukupno – vrlo sretni ljudi: sretniji od stanovnika Londona, Pariza i Rima. Najkraća ulica je Herbertstrasse, dugačka je samo 60 metara i u njoj je ženama i muškarcima mlađim od 18 godina zabranjen pristup. U ovoj ulici crvenih fenjera, koja je jedna od najpoznatijih na svijetu, prostitutke nude svoje usluge u izlozima.

Smješten na rijeci Elbi, ovaj prekrasan grad je savršeno mjesto za posjetitelje koji žele istražiti bogatu kulturu, arhitekturu i prirodne ljepote sjeverne Njemačke. U nastavku ćete pronaći neke od najzanimljivijih znamenitosti i atrakcija koje Hamburg nudi.

Speicherstadt i HafenCity

Speicherstadt je povijesni skladišni kompleks koji datira iz 19. stoljeća i najveći je na svijetu. Ovaj impresivni kompleks crvenih ciglenih zgrada proglašen je UNESCO-vom svjetskom baštinom i danas je dom brojnim muzejima, galerijama i kafićima. Susjedna HafenCity je novi, ultramoderni stambeni i poslovni kvart koji se razvio iz bivše luke.

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland je najveći model željeznice na svijetu i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Hamburgu. Ovaj fascinantni muzej nudi detaljne i realistične prikaze raznih svjetskih znamenitosti i krajolika u minijaturnom obliku.

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie je jedna od najimpresivnijih koncertnih dvorana na svijetu. Smještena na obali rijeke Elbe, ova zapanjujuća zgrada kombinira povijesni skladišni prostor s modernom arhitekturom i nudi nevjerojatan pogled na grad.

Planten un Blomen

Planten un Blomen je veličanstven park u središtu Hamburga, poznat po svojim prekrasnim vrtovima, jezerima i fontanama. Ovaj mirni kutak grada idealan je za opuštanje nakon napornog dana istraživanja.

St. Michaelis Kirche

St. Michaelis Kirche, poznata i kao “Michel”, jedan je od najprepoznatljivijih simbola Hamburga. Ova prekrasna crkva, izgrađena u baroknom stilu, nudi nevjerojatan pogled na grad s njezinog tornja od 132 metra visine. Unutar crkve se nalazi prekrasan interijer i impresivno orgulje.

Fischmarkt

Fischmarkt je jedna od najstarijih i najpoznatijih tržnica u Hamburgu. Ova živahna tržnica, koja se održava nedjeljom ujutro, nudi svježu hranu, ribu, voće, povrće i razne druge proizvode. Uz to, na tržnici se održavaju razne zabavne aktivnosti, poput nastupa uličnih svirača i plesača.

Reeperbahn

Reeperbahn je poznata kao najživahnija četvrt Hamburga. Ova neonska ulica poznata je po noćnom životu, barovima, klubovima, kazalištima i kockarnicama. Iako može biti vrlo gužvano i bučno, Reeperbahn je nezaobilazno mjesto za posjetitelje koji traže noćni život u Hamburgu.

Hamburg Rathaus

Hamburg Rathaus je prekrasan primjer neogotičke arhitekture i služi kao sjedište gradskih vlasti. Ova impozantna zgrada ima prekrasnu unutrašnjost i eksterijer, a nudi i besplatne ture za posjetitelje koji žele saznati više o povijesti grada.

Alster Lakes

Alster Lakes su prekrasna jezera u središtu Hamburga koja nude prekrasan pogled na grad. Posjetitelji mogu uživati u šetnji oko jezera, iznajmiti čamac ili brod i upoznati se s ljepotama prirode sjeverne Njemačke.

Museum für Kunst und Gewerbe

Museum für Kunst und Gewerbe je jedan od najvažnijih muzeja umjetnosti i obrta u Njemačkoj. Ovaj fascinantni muzej nudi prekrasnu kolekciju umjetničkih predmeta i predmeta iz svakodnevnog života, a nudi i razne izložbe i aktivnosti za posjetitelje svih dobnih skupina.

Hamburg je prekrasan grad koji nudi mnogo različitih atrakcija za posjetitelje. Bez obzira jeste li ljubitelj kulture, povijesti, prirode ili noćnog života, sigurno ćete pronaći nešto što će vas oduševiti u ovom gradu. Osim navedenih atrakcija, u Hamburgu se nalaze i mnoge druge zanimljive znamenitosti koje vrijedi istražiti.

Za više informacija o Hamburgu, njegovim atrakcijama i događajima, posjetite hamburg.de.

Glavni grad Hamburg
Površina 755,30 km²
Populacija 1.787.408 stanovnika
Važne privredne grane Druga po veličini luka u Evropi
Pomorska industrija, kao što su specijalna brodogradnja, proizvođači brodova, morske i offshore tehnologije
Logistika
Industrija civilne avijacije
Mediji i informatika, kao što je industrija igara
Obnovljive energije
Life Science, kao istraživačko i proizvodno mjesto za medicinsku tehnologiju, biotehnologiju i farmaceutsku industriju
Informacije o pokrajini Dobrodošli
Informacije i savjeti o ulasku, boravku, radu i životu (njemački, engleski)
welcome.hamburg.de

Hamburško metropolitansko područje
Činjenice i brojke o Hamburgu i njegovim susjednim državama (njemački, engleski)
metropolregion.hamburg.de/ueber-uns/

Usluge za useljenike Ciljevi integracije
Detaljne informacije o kursevima integracije (njemački)
hamburg.de/integrationskurse/

Integracija
Informacije o integraciji, konsalting, rad (njemački)
Integracija u Hamburgu

Priznanje diploma i Savjetovalište
Središnji kontakt za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija (njemacki)
diakonie-hamburg.de

Make-it-in-Hamburg
Podržava imigrantske grupe u njihovoj integraciji na tržište rada. Projekat je usmjeren na akademske profesionalce, kvalifikovane radnike, učenike, saradnike i studente iz inostranstva (njemački, engleski)
make-it-in-hamburg

Centar za dobrodošlicu
Pitanja registracije i boravka za građane EU i imigrante, informacije i savjeti o upisu i boravku, radu, studiranju i životu (njemački, engleski)
hamburg-welcome-center/