Kao sjedište jednog od najvećih evropskih aerodroma u Frankfurtu, Hessen je dobro povezan sa ostatkom svijeta. Karakteriše ga i međunarodni finansijski centar, također u Frankfurtu. Istovremeno, svjetski poznata industrijska preduzeća markiraju ovu tehnološku lokaciju kao centar evropskih i svjetskih tržišta. Hessen privlači rekreativce u svoje parkove prirode, istorijske dvorce i palate. U svijetu je još čuven po vinogradima i odličnom vinu.
Frankfurt

Frankfurt je njemački finansijski i transportni čvor

Hessen

Ovaj region je poznat po svojim šumama i glavnom gradu Wiesbadenu, koji je u rimsko doba bio banja. Grad nebodera – Frankfurt, najveći je grad u ovoj saveznoj državi i finansijski centar Njemačke. Muzej Städel i njegove umjetničke zbirke, kao i Goethe Haus, rodna kuća najpoznatijeg njemačkog pjesnika i prirodnjaka, vrijedni su posjete Frankfurtu. Na drugoj obali Rajne nalazi se Mainz, sa njegovom 1000 godina starom katedralom.

Ovdje živi oko 6,2 miliona stanovnika, od toga jedan milion ljudi ima imigrantsku pozadinu jedne od 190 nacija. Ovaj region je među prvih 10 najinovativnijih regiona u Evropi. Bruto domaći proizvod po zaposlenom iznosi 81.265 evra. Na hesenskim univerzitetima studira oko 250.000 studenata.  Cargo City Frankfurt je najveći evropski vazdušni teretni centar u Evropi, sa 4.600 direktnih letova nedeljno i godišnjim prometom od 64,5 miliona putnika. U radijusu od 200 kilometara od Frankfurta na Majni, žive 44 miliona stanovnika.

Glavni grad Wiesbaden
Površina 21.114,90 km²
Populacija 6.176.172 stanovnika
Važne privredne grane Automobilska industrija
Industrija snabdijevanja
Biotehnologija
Kulturna i kreativna industrija
Financial Services
Aerospace
Mašinski i pogonski inženjering
Medicinski turizam
Informacije o pokrajini Hessen.de
Informacije o mnogim aspektima Hessena (njemački, engleski)
invest-in-hessen.de/Rad i život
Praktične informacije o životu, radu i učenju (njemački, engleski, španjolski)
work-in-hessen.de/Investiranje
činjenice i brojke o poslovnim lokacijama (njemački, engleski, kineski, japanski, korejski)
invest-in-hessen.de
Usluge za useljenike Kompas integracije
Mnogo informacija i publikacija na temu kvalifikovanih radnika(njemački)
Kompas integracijaPriznanje diplome i savjetovališta
IQ Network – inicijalni kontakt za priznavanje kvalifikacija stečenih u inostranstvu: Kassel, Giessen, Frankfurt i Wiesbaden (njemački)
hessen.netzwerk-iq.deCentar dobrodošlice u Frankfurtu
(njemački, engleski, španski)
work-in-hessen.de