A1
abholen
pokupiti, doći po

Verb · regelmäßig · haben · trennbar

Značenje glagola abholen

Njemački glagol “abholen” ima nekoliko značenja, uglavnom vezanih uz ideju preuzimanja ili pokupljanja nekoga ili nečega. Evo različitih načina na koje se ovaj glagol može koristiti:

  1. Pokupiti nekoga: Najčešće se koristi za opis situacije kada netko odlazi automobilom, biciklom ili pješice na određeno mjesto kako bi pokupio neku osobu. Na primjer, “Ich hole dich um 8 Uhr ab” znači “Pokupit ću te u 8 sati”.
  2. Preuzeti nešto: “Abholen” se može koristiti i u kontekstu preuzimanja nekog predmeta, paketa ili robe. Na primjer, “Ich muss mein Paket von der Post abholen” znači “Moram preuzeti svoj paket s pošte”.
  3. Doći po nekoga u smislu emocionalne podrške: U prenesenom smislu, “abholen” se može koristiti za opisivanje situacije kada neko pruža emocionalnu podršku ili razumijevanje, “dolazi” po nekoga na emocionalnoj razini. Na primjer, “Er holt seine Freunde immer da ab, wo sie stehen” bi moglo značiti da osoba uvijek razumije i podržava svoje prijatelje gdje god se oni nalazili u životu.
  4. Pokupiti nekoga iz zatvora ili slične institucije: U specifičnim kontekstima, “abholen” može značiti dolazak po nekoga tko je bio u zatvoru, bolnici ili sličnoj instituciji.

Glavno značenje glagola “abholen” odnosi se na fizičko “kupljenje” ili preuzimanje osoba ili predmeta s određenog mjesta.

Sinonimi za glagol abholen

Za ovaj glagol  postoji nekoliko sinonima ili srodnih izraza koji mogu imati slična značenja. Evo nekoliko primjera:

  1. Holen: Ovaj glagol je najbliži sinonim za “abholen” i može se koristiti u sličnom kontekstu. “Holen” znači “dohvatiti” ili “donijeti”, ali se često koristi u smislu pokupiti nekoga ili nešto. Na primjer, “Ich hole dich ab” znači “Pokupit ću te”.
  2. Einsammeln: Ako je kontekst prikupljanje ili sakupljanje više osoba ili predmeta s različitih mjesta, “einsammeln” može biti prikladan sinonim.
  3. Abfahren: U kontekstu prijevoza ili putovanja, “abfahren” se ponekad koristi za označavanje polaska s namjerom da se pokupi nekoga.
  4. Aufnehmen: U nekim kontekstima, “aufnehmen” se može koristiti kao sinonim za “abholen”, posebno kada se odnosi na prihvaćanje ili uzimanje nekoga u vozilo.
  5. Empfangen: Iako obično znači “primiti” ili “dočekati”, “empfangen” se ponekad može koristiti u smislu dočekivanja i preuzimanja osobe s određenog mjesta.

Svaki od ovih izraza ima svoje nijanse značenja i može biti prikladan u različitim kontekstima, ali su generalno povezani s idejom pokupljanja ili preuzimanja nekoga ili nečega.

Riječi dana