A1
anmelden
najaviti

Verb · regelmäßig · haben · trennbar · reflexives Verb mit Akkusativ

Značenje glagola anmelden

Glagol “anmelden” u njemačkom jeziku ima nekoliko značenja, uglavnom povezanih s idejom registracije ili prijave. Evo nekoliko primjera:

 1. Registrovati se / Prijaviti se: Ovo je najčešće značenje “anmelden”. Koristi se kada se netko registrira ili prijavljuje za nešto, kao što je prijava na tečaj, registracija za događaj, ili prijava za pristup nekoj usluzi. Na primjer, “sich für einen Kurs anmelden” znači prijaviti se za tečaj.
 2. Obavijestiti / Najaviti: “Anmelden” se također može koristiti u smislu obavještavanja ili najavljivanja nečega, kao što je najava dolaska ili namjere. Na primjer, “seine Ankunft anmelden” znači najaviti svoj dolazak.
 3. Registrirati (uređaj ili vlasništvo): U pravnom i administrativnom kontekstu, “anmelden” se može odnositi na registraciju nečega, kao što je registracija vozila ili prijava patenta. Na primjer, “ein Auto anmelden” znači registrirati automobil.
 4. Prijaviti (probleme, kvarove): U nekim kontekstima, “anmelden” se koristi za prijavu problema ili kvarova, kao što je prijava kvara u stanu ili na radnom mjestu.
 5. Logirati se / Prijaviti se (Online): U kontekstu interneta i računalnih aplikacija, “anmelden” se često koristi za proces prijave ili logiranja na web stranicu ili u aplikaciju.

Ova raznolikost značenja čini “anmelden” vrlo korisnim glagolom u njemačkom jeziku, a kontekst obično jasno određuje koje se tačno značenje primjenjuje.

Sinonimi za glagol anmelden

Sinonimi za njemački glagol “anmelden” variraju ovisno o kontekstu njegove upotrebe. Evo nekoliko primjera:

 1. Registrirati se / Prijaviti se:
  • Registrieren – koristi se u sličnom smislu kao “anmelden” za registraciju ili prijavu, posebno u formalnim ili online kontekstima.
  • Einschreiben – često se koristi u kontekstu upisa u školu, na kurs ili slično.
 2. Obavijestiti / Najaviti:
  • Benachrichtigen – znači obavijestiti, koristi se kada se nekoga obavještava o nečemu.
  • Ankündigen – znači najaviti, koristi se za formalniju najavu ili obavijest.
 3. Registrirati (Uređaj ili Vlasništvo):
  • Eintragen – znači upisati ili registrirati, često se koristi u administrativnim kontekstima.
 4. Prijaviti (probleme, kvarove):
  • Melden – općeniti izraz za prijavu ili izvještavanje o nečemu, kao što su problemi ili kvarovi.
 5. Logirati se / Prijaviti se (Online):
  • Einloggen – specifično se odnosi na proces prijave ili logiranja na web stranicu ili u aplikaciju.

Ovi sinonimi se mogu koristiti u različitim kontekstima, ali važno je odabrati pravi sinonim koji odgovara specifičnom značenju i tonu koji želite prenijeti.

Riječi dana