Sadržaj
A1
aufpassen
paziti

Verb • regelmäßig • haben • trennbar

Značenje glagola aufpassen

Glagol “aufpassen” u njemačkom jeziku ima nekoliko značenja, uglavnom vezanih uz pažnju i oprez. Evo nekoliko primjera kako se koristi:

  1. Paziti / biti oprezan: Osnovno značenje “aufpassen” je paziti na nešto ili biti oprezan. Na primjer, “auf die Kinder aufpassen” znači paziti na djecu.
  2. Obratiti pažnju: “Aufpassen” se također koristi u kontekstu obratiti pažnju na nešto, kao u “im Unterricht aufpassen” (obratiti pažnju na nastavi).
  3. Čuvati / nadgledati: U nekim kontekstima, “aufpassen” može značiti čuvati nešto ili nekoga ili nadgledati situaciju, kao u “auf das Haus aufpassen” (čuvati kuću).
  4. Biti svjestan / oprezno postupati: “Aufpassen” se može koristiti i u smislu biti svjestan nečega ili oprezno postupati, kao u “auf die Gesundheit aufpassen” (paziti na zdravlje).

Glagol “aufpassen” je vrlo svestran i često se koristi u svakodnevnom govoru u Njemačkoj. Njegovo točno značenje obično se može razumjeti samo iz konteksta u kojem se koristi.

Sinonimi za glagol aufpassen

Sinonimi za njemački glagol “aufpassen”, koji se odnosi na pažnju, oprez ili čuvanje, uključuju:

  1. Achten auf – Znači “obratiti pažnju na” ili “paziti na”, slično kao “aufpassen”.
  2. Beobachten – Ovaj glagol se koristi u smislu “promatrati” ili “nadgledati”, posebno kada se pažljivo prati nešto ili netko.
  3. Hüten – Koristi se u kontekstu čuvanja ili brige o nečemu ili nekome, kao u “die Kinder hüten” (čuvati djecu).
  4. Wachen über – Doslovno znači “bdjeti nad” i koristi se u sličnom smislu kao “aufpassen”, posebno u kontekstu zaštite ili nadzora.
  5. Aufmerksam sein – Znači “biti pažljiv” ili “biti oprezan”, koristi se u kontekstu obratiti pažnju ili biti svjestan nečega.
  6. Sorgen für – U nekim kontekstima, “sorgen für” (brinuti se za) može biti sinonim za “aufpassen”, posebno kada se odnosi na brigu ili odgovornost za nešto ili nekoga.

Riječi dana