A1
der August
avgust

Substantiv · Maskulin · Stark · Endungen es/e

Značenje imenice August

“Avgust” je naziv za osmi mjesec u godini prema gregorijanskom kalendaru. Ime mjeseca “Avgust” potječe od latinskog naziva “Augustus”, koji je izvorno bio titula rimskog cara. Ovaj mjesec je preimenovan u čast rimskog cara Augusta, prvog rimskog cara, koji je vladao od 27. pr. Kr. do 14. n. e.

U rimskom kalendaru, prije nego što je preimenovan u “Augustus”, ovaj mjesec se zvao “Sextilis” jer je bio šesti mjesec u izvornom rimskom kalendaru, koji je počinjao u martu. Preimenovanje u “Augustus” dogodilo se kako bi se odalo priznanje caru Augustu, a mjesec je zadržao to ime sve do danas.

Avgust u mnogim kulturama označava sredinu ljeta na sjevernoj hemisferi, a zima na južnoj hemisferi. Često je povezan s ljetnim odmorima, žetvom i pripremama za početak nove školske godine u mnogim zemljama.

Sinonimi za imenicu Avgust

Budući da se radi o specifičnom nazivu mjeseca, on nema prave sinonime. Međutim, postoje različiti načini kako se može referirati na ovaj mjesec, ovisno o kontekstu:

  1. Der achte Monat – Doslovno znači “osmi mjesec”, što je opisno označavanje Avgusta u godini.
  2. Spätsommermonat – Ovaj izraz se može koristiti za opisivanje Avgusta kao mjeseca kasnog ljeta.
  3. Erntemonat – U nekim kontekstima, Avgust se može nazivati “mjesec žetve” zbog sezonskih aktivnosti u poljoprivredi.
  4. Urlaubsmonat – Ponekad se Avgust opisuje kao “mjesec odmora” zbog uobičajenog perioda godišnjih odmora u mnogim zemljama.

Iako ovi izrazi nisu direktni sinonimi za “August”, mogu se koristiti za opisivanje ili referiranje na ovaj mjesec u različitim kontekstima.

Riječi dana