A1
der Bauchschmerz
bol u trbuhu

Kompositum: der Bauch + der Schmerz · Substantiv · Maskulin · regelmäßig · Endungen es/en

Deklinacija imenice Bauchschmerz

Kasus Singular Plural
Nominativ der Bauchschmerz die Bauchschmerzen
Genitiv des Bauchschmerzes der Bauchschmerzen
Dativ dem Bauchschmerz den Bauchschmerzen
Akkusativ den Bauchschmerz die Bauchschmerzen
Nominativ Wer oder was? Ko ili šta (vrši radnju)?
Genitiv Wessen? Čiji? (Kome ili čemu nešto pripada?)
Dativ Wem oder was? Kome ili čemu? (Koga ili šta direktno pogađa radnja?)
Akkusativ Wen oder was? Koga ili šta?

Sva značenja imenice Bauchschmerz

Imenica “Bauchschmerz” u njemačkom jeziku se odnosi na bol u trbušnom području. Evo nekoliko konteksta u kojima se može koristiti:

 1. Fizička bol u trbuhu: Osnovno i najčešće značenje “Bauchschmerz” je fizička bol koja se osjeća u području trbuha. Ovo može uključivati različite vrste bolova, od blagih do jakih, i može biti posljedica raznih uzroka kao što su probavne smetnje, grčevi, upale, infekcije ili drugi zdravstveni problemi.
  • Primjer: “Ich habe starke Bauchschmerzen.” (Imam jake bolove u trbuhu.)
 2. Simptom bolesti: “Bauchschmerz” može biti i simptom raznih bolesti ili medicinskih stanja. U tom kontekstu, obično je potrebno medicinsko istraživanje da bi se utvrdio točan uzrok.
  • Primjer: “Bauchschmerzen können ein Symptom für eine Lebensmittelvergiftung sein.” (Bolovi u trbuhu mogu biti simptom trovanja hranom.)
 3. Preneseno značenje: Iako se rjeđe koristi, “Bauchschmerz” može imati i preneseno značenje, ukazujući na neugodan osjećaj ili “mučninu” koji nisu nužno vezani za fizički bol. To može biti u smislu anksioznosti, nervoze ili neugodne intuicije.
  • Primjer: “Dieser Gedanke verursacht mir Bauchschmerzen.” (Ova misao mi stvara ‘bolove u trbuhu’.)

Primarno, “Bauchschmerz” se odnosi na fizičku bol u području trbuha, a koristi se u raznim medicinskim i svakodnevnim kontekstima.

Sinonimi i slični pojmovi

 • Appendizitis (upala slijepog crijeva)
 • Magenverstimmung (probavne smetnje)
 • Darmkolik (grčevi u crijevima)
 • Gastroenteritis (upala želuca i crijeva)
 • Nierenkolik (grčevi u bubrezima)

Primjeri upotrebe u rečenici

Ich leide unter starken Bauchschmerzen. Patim od jakih bolova u trbuhu.
Ich habe gestern Abend zu viel gegessen und jetzt habe ich Bauchschmerzen. Jučer navečer sam previše jeo i sada me boli trbuh.
Bauchschmerzen können viele Ursachen haben. Bolovi u trbuhu mogu imati mnogo uzroka.
Ich habe immer Bauchschmerzen nach dem Essen von fettigem Essen. Uvijek me boli trbuh nakon što pojedem masnu hranu.
Mein Arzt hat mir etwas verschrieben, um meine Bauchschmerzen zu lindern. Moj doktor mi je propisao nešto da ublažim bolove u trbuhu.
Ich habe Bauchschmerzen und Übelkeit, ich denke, ich habe eine Magenverstimmung. Bolujem od bolova u trbuhu i mučnine, mislim da imam probavne smetnje.
Ich habe seit Tagen Bauchschmerzen und weiß nicht, was ich tun soll. Već danima patim od bolova u trbuhu i ne znam što da radim.
Bauchschmerzen können durch Stress verursacht werden. Bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani stresom.
Ich habe Bauchschmerzen und Durchfall, ich denke, ich habe eine Magen-Darm-Infektion. Bolujem od bolova u trbuhu i proljeva, mislim da imam infekciju želuca i crijeva.
Bauchschmerzen können auch ein Symptom für eine ernsthafte Erkrankung sein. Bolovi u trbuhu također mogu biti simptom ozbiljne bolesti.
Ich muss zum Arzt gehen, meine Bauchschmerzen werden immer schlimmer. Moram otići doktoru, moji bolovi u trbuhu postaju sve gore.
Ich habe Bauchschmerzen und Blähungen, ich denke, ich habe eine Nahrungsmittelunverträglichkeit. Bolujem od bolova u trbuhu i nadutosti, mislim da imam netoleranciju na hranu.
Ich habe Bauchschmerzen und Fieber, ich denke, ich habe eine Entzündung im Körper. Bolujem od bolova u trbuhu i groznice, mislim da imam upalu u tijelu.
Bauchschmerzen können auch durch Verstopfung verursacht werden. Bolovi u trbuhu mogu biti uzrokovani i zatvorom.
Ich habe Bauchschmerzen und Erbrechen, ich denke, ich habe eine Magenentzündung. Bolujem od bolova u trbuhu i povraćanja, mislim da imam upalu želuca.
Meine Bauchschmerzen sind endlich weg, ich fühle mich so viel besser. Moji bolovi u trbuhu su konačno nestali, osjećam se puno bolje.

Riječi dana