A1
berühmt
čuven, -a, -o, -i
Adjektiv · Positiv · Endungen er/esten

Značenje pridjeva berühmt

Pridjev “berühmt” na njemačkom jeziku znači “slavan” ili “poznat”. Koristi se u različitim kontekstima, a evo nekoliko primjera kako se može upotrijebiti:

 1. Poznat zbog dostignuća: “Berühmt” se najčešće koristi za opisivanje osoba koje su poznate zbog svojih postignuća, talenta ili doprinosa u određenoj oblasti. Na primjer, “Albert Einstein ist ein berühmter Wissenschaftler” (Albert Einstein je slavni znanstvenik).
 2. Poznat u javnom životu: Odnosi se na osobe koje su široko prepoznate u javnosti, poput glumaca, pjevača, političara. Na primjer, “Sie ist eine berühmte Schauspielerin” (Ona je slavna glumica).
 3. Poznat zbog povijesne važnosti: Može se koristiti za opisivanje mjesta, događaja ili predmeta koji su poznati zbog svoje povijesne, kulturne ili umjetničke važnosti. Na primjer, “Die Mona Lisa ist ein berühmtes Gemälde” (Mona Lisa je slavna slika).
 4. Poznat zbog jedinstvenih karakteristika: Ponekad se “berühmt” koristi za opisivanje nečega što je poznato zbog svojih jedinstvenih ili neobičnih karakteristika. Na primjer, “Dieses Restaurant ist berühmt für seine exotischen Gerichte” (Ovaj restoran je poznat po svojim egzotičnim jelima).
 5. Prepoznatljiv ili renomiran: U širem smislu, “berühmt” se može koristiti za opisivanje bilo čega što je široko prepoznato i cijenjeno. Na primjer, “Das berühmte Wiener Kaffeehaus” (Slavna bečka kavana).

Pridjev “berühmt” je čest u njemačkom jeziku i koristi se u različitim kontekstima, od opisa slavnih osoba do prepoznatljivih mjesta i događaja. Razumijevanje ovih različitih značenja može biti ključno za pravilno tumačenje i korištenje ove riječi u različitim situacijama.

Sinonimi za pridjev berühmt

Sinonimi za njemački pridjev “berühmt”, koji znači “slavan” ili “poznat”, uključuju nekoliko izraza koji se mogu koristiti u sličnim kontekstima. Evo nekoliko primjera:

 1. Bekannt: Ovaj pridjev se često koristi kao sinonim za “berühmt” i znači poznat ili prepoznatljiv. Na primjer, “Er ist ein bekannter Autor” (On je poznati autor).
 2. Rühmlich: Ovo je manje uobičajen sinonim koji nosi konotaciju slave i poštovanja. Na primjer, “Ein rühmlicher Künstler” (Slavan umjetnik).
 3. Prominent: Koristi se za opisivanje osobe koja je istaknuta ili poznata, posebno u javnom životu. Na primjer, “Eine prominente Persönlichkeit” (Istaknuta ličnost).
 4. Angesehen: Ovaj pridjev se odnosi na visoku reputaciju i poštovanje, slično kao “ugledan”. Na primjer, “Ein angesehener Wissenschaftler” (Ugledan znanstvenik).
 5. Namhaft: Znači poznat ili ugledan, često korišten za opisivanje osoba koje su poznate u svojim stručnim krugovima. Na primjer, “Ein namhafter Experte” (Poznati stručnjak).
 6. Legendär: Koristi se za opisivanje nečega ili nekoga što/ko je dostiglo legendarni status zbog svoje izvanredne poznatosti ili važnosti. Na primjer, “Eine legendäre Figur” (Legendarna ličnost).

Ovi sinonimi se mogu koristiti u različitim kontekstima, a izbor odgovarajućeg zavisi od konteksta i željenog značenja. Razumijevanje nijansi svakog od ovih izraza može pomoći u preciznijem izražavanju na njemačkom jeziku.

Riječi dana