Traži
Generic filters
Lista riječi2020-07-12T10:04:27+02:00

Kuhinja

Od pripreme i kuhanja do slaganja i posluživanja jela - brojni pribor za kuhanje nam olakšava pojedine radne korake. Ova zbirka će vam pomoći da se bolje snađete sa njemačkim kuhinjskim terminima.

Jesen

Evo je - jesen sa svim svojim nevjerovatnim jarkim bojama, promjenom vremena i našim svakodnevnim raspoloženjima.

Pčelarstvo

Ono što na prvi pogled u pčelinjoj košnici izgleda kao haotično, zapravo je dobro organizovani superorganizam, koji se satoji od nekoliko desetina hiljada jedinki. Pčelarski pojmovi na njemačkom jeziku.

U restoranu

Kada se nađete u Njemačkoj, vjerovatno je da ćete poželjeti da uživate u ugodnom ambijentu i svakovrsnoj i ukusnoj hrani u restoranu. Kako naručiti, a da ne završite s pogrešnim obrokom?

Kako si? Wie geht es dir?

Pri svakom susretu je druga obavezna fraza - poslije pozdrava - kako si ili kako ide? Otprilike, kao i kod nas. Ovdje su odgovarajuće fraze za skoro svaku životnu situaciju.

Kommst du mit?

Ukoliko je odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda je jednostavno. Muke počinju kad se treba na lijep nacčn objasniti, zašto ne želim poći nekuda sa prijateljima ili kolegama.

Opraštanje – Abschied

Pri oproštaju se koriste kratke fraze - osim ako nije planirano da baš taj oproštaj uđe u filmsku antologiju. Do skorog viđenja ili zauvijek: koje fraze se koriste pri opraštanju od nekoga?

Najpopularnije studentske fraze

Svaki student ih zna i koristi - od fraze za besparicu, preko prolongiranja ispita i rokova, do dogovora za narednu feštu. Fraze bez kojih je studentski život nezamisliv i besmislen.

Lične zamjenice u dativu i akuzativu

Njemačke lične zamjenice u nominativu je relativno lako naučiti. Dativ i akuzativ su tu već malo komplikovaniji. Ovdje je kompletna tabelarna lista ličnih zamjenica u dativu i akuzativu za naučiti napamet.

60 najčešće pogrešno pisanih riječi i izraza

Njemačke riječi je praktično nemoguće uvijek tačno napisati. Većina grešaka odnosi se na tipične riječi, čiji se pravopis mora upamtiti, jer se iz izgovora ili poznavanja pravila pisanja ne može zaključiti kako se pravilno pišu.

Go to Top