Sjeverni njemački pejzaž sa obalom Baltičkog mora, bistra jezera, široka polja i netaknuta priroda, morski mir i puno prostora – to je Mecklenburg-Vorpommern – “zemlja u životu”. Snaga poslovne lokacije zasniva se na njenoj kombinaciji inovativnih budućih i tradicionalnih industrija, globalnih igrača, te malih i srednjih preduzeća. Zajedno, one nude zanimljive mogućnosti i perspektive za kvalificirane radnike i rukovodioce.
Schwerin

Schwerin

Mecklenburg-Vorpommern

Meklenburg-Zapadna Pomeranija privlači s svojom raznolikošću. Ta zemlja je jedinstvena mješavina netaknute prirode između jezera u unutrašnjosti i morske obale. Kultura i urbane atmosfere u gradovima između stoljeća tradicije i inovativne moderne dovode ljude u ovu pokrajinu.
Meklenburg-Zapadna Pomeranija nudi najbolje uslove za početak života u Njemačkoj, na primjer, za studente koji žele da studiraju na savremenim, visoko kvalitetnim univerzitetima. Međutim, sve je više i više ljudi, koji ovdje žele provesti svoje penzionerske dane, kao aktivne starije osobe sa interesovanjem za prirodu i kulturu. Na kraju krajeva, beskonačna plaža Baltičkog mora je takođe pravo mjesto da čovjek nastavi sa izazovnom karijerom, a ima dovoljno vremena za porodicu i opuštanje. Inovativna preduzeća se ovde predstavljaju kao privlačni poslodavci. Ravnoteža između radnog i privatnog života nije nigdje tako izjednačena kao ovdje.

Turizam i poljoprivreda su važni poslodavci. Pored toga, Mecklenburg-Vorpommern ciljano promoviše sektore budućnosti, poput Life Science ili ekološke tehnologije. Pored forsiranja postojećih kompanija, zemlja je takođe zainteresovana za podršku start-up-a. Za njih postoje savjetodavne usluge i mentorski program, gdje šefovi uspješnih kompanija dijele svoja iskustva.

Glavni grad Schwerin
Površina 23,213.74 km²
Populacija 1.621.362 stanovnika
Važne privredne grane Zdravstvena zaštita
Trgovina
Građevinska industrija
Turizam
Poljoprivredna i prehrambena industrija
Informacije o pokrajini Mecklenburg-Vorpommern: Najbolji u sjevernoj Njemačkoj. 
Uvid u obrazovanje i nauku, prirodu i ishranu, kulturne naglaske i ekonomiju Meklenburg-Vorpommern kao mjesto za život. (njemački, engleski, poljski)
mecklenburg-vorpommern.de
Usluge za useljenike Mecklenburg-Vorpommern Dienstleistungsportal
Informacije o pravu boravka i integracionim kursevima (njemački)
Service-portalKontakti za priznavanje diploma i savjetodavni centri
Prvobitne kontaktne tačke za priznavanje međunarodnih kvalifikacija u Mecklenburgu Mittleres Mecklenburg / Nordvorpommern, Westmecklenburg i Mecklenburgische Seenplatte / Vorpommern-Greifswald (njemački)
mecklenburg-vorpommern.netzwerk-iq.deMV 4 you
Portal za kvalifikovane profesionalce uključujući otvaranje radnih mjesta (njemački)
mv4you.de