Mein Traum vom eigenen Schrebergarten

Moj san o vlastitom vrtu

Sadržaj
njemacki.eu

Kurzgeschichte

Ich habe einen großen Traum: Einen Schrebergarten zu mieten, um mein eigenes Gemüse anzubauen. Die Vorstellung, meine Hände in die Erde zu stecken und zu sehen, wie aus kleinen Samen frische Tomaten, Karotten und Salate wachsen, fasziniert mich.

PREMIUM sadržaj - ulogujte se
 
 

Kratka priča

Imam veliki san: iznajmiti vlastiti vrt da bih uzgajala svoje povrće. Zamisao da zavučem ruke u zemlju i gledam kako iz malih sjemenki rastu svježe rajčice, mrkve i salata, fascinira me.

Počinjem tražiti odgovarajući vrt. U mom gradu ima mnogo vrtova, ali tražim posebno mjesto. Mjesto koje dobija dovoljno sunčeve svjetlosti i gdje se osjećam ugodno. Nakon nekoliko posjeta, konačno pronalazim savršeni vrt.

Potpisujem ugovor o najmu i jedva čekam da počenem s radom. Kupujem sjemenke, vrtni alat i sve što mi je potrebno. Pažljivo planiram gdje će svako povrće naći svoje mjesto. Sve se čini tako ispravno.

Svakog dana nakon posla idem u svoj vrt. Plijevim korov, zalijevam biljke i posmatram kako rastu. To je težak posao, ali me čini sretnom.

Vremenom, prve biljke počinju cvjetati i konačno mogu ubrati plodove svog rada. Povrće je svježe i ukusno. Nema boljeg osjećaja nego jesti ono što sam sama uzgojila.

Moj vrt nije samo mjesto za uzgoj povrća. To je mjesto mira i opuštanja. Kada sam tamo, zaboravljam na stres i žurbu svakodnevnog života.

Mnogo učim o biljkama, prirodi i o sebi. Moj vrt je malo rajsko mjesto koje sam sama stvorila. To je san koji se ostvario.

Radujem se svakoj novoj sezoni, svakoj novoj berbi i svakom satu provedenom u mom vrtu. To je poseban hobi koji mi donosi mir i radost.

Šta je Schrebergarten?

Schrebergarten, poznat i kao “vrt za odmor” ili “vrt za slobodno vrijeme”, je poseban oblik vlastitog vrta koji je veoma popularan u Njemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama. Koncept Schrebergartena se temelji na malim parcelama zemlje koje se obično nalaze na periferiji gradova i koje se iznajmljuju pojedincima ili porodicama za uzgoj povrća, voća, cvijeća, te kao prostor za rekreaciju i odmor.

Ovi vrtovi su obično dio većeg kompleksa koji upravlja lokalna organizacija ili udruženje. Parcela se može koristiti za razne svrhe, uključujući vrtlarenje, odmor i druženje. Često sadrže malu kućicu ili bungalov koji se koristi za skladištenje alata, povremeni boravak i odmor. Schrebergarteni pružaju gradskim stanovnicima mogućnost da budu u prirodi i da se bave vrtlarenjem, što doprinosi poboljšanju kvaliteta života, posebno u urbanim sredinama.

Naziv “Schrebergarten” potiče od imena njemačkog ljekara Daniela Gottlieba Schrebera, koji je promovisao ideju o vrtovima za djecu kao načinu da se poboljša njihovo zdravlje i dobrobit kroz boravak na svježem zraku i fizičku aktivnost.

Možda Vas interesuje