Partizip I i Partizip II u njemačkoj gramatici

Partizip I und Partizip II in der deutschen Grammatik

Njemačka gramatika: Partizip I i Partizip II

Kada proučavamo složenost njemačke gramatike, nezaobilazno nailazimo na koncepte Partizip I i Partizip II. Ovi gramatički oblici od vitalnog su značaja za izgradnju raznih vremenskih oblika i pasivnih struktura u njemačkom jeziku. U ovoj lekciji ćemo detaljno istražiti što su Partizip I i Partizip II, kako ih formirati i kako ih koristiti u rečenicama.

Partizip I i Partizip II su dvije vrste participa u njemačkom jeziku koje se koriste za oblikovanje različitih glagolskih vremena i pasivnih rečenica. Ovaj članak objašnjava njihovu upotrebu, tvorbu i primjere kako bismo bolje razumjeli njihovu funkciju u njemačkoj gramatici.

Partizip I

Definicija i upotreba

Partizip I, poznat kao prisutni particip, opisuje radnju koja se odvija istovremeno s glagolskom radnjom glavne rečenice. Partizip I se često koristi za opisivanje stanja ili radnje koja se odnosi na subjekt rečenice.

Tvorba

Da biste oblikovali Partizip I, dodajte nastavak "-end" na osnovni oblik glagola (infinitiv bez "en"). Na primjer:

Primjeri

 • Der spielende Junge lacht. (Dječak koji se igra se smije.)
 • Sie geht singend durch den Park. (Ona hoda kroz park pjevajući.)

Kako se tvori Partizip I?

Da biste oblikovali Partizip I u njemačkom jeziku, dodajte nastavak "-end" na osnovni oblik glagola (infinitiv bez "en"). Partizip I, poznat kao prisutni particip, koristi se za opisivanje stanja ili radnje koja se odnosi na subjekt rečenice i odvija se istovremeno s glagolskom radnjom glavne rečenice.

Primjeri tvorbe Partizipa I:

 • fahren (voziti) -> fahrend (vozeći)
 •  gehen (ići) -> gehend (idući)
 • Evo nekoliko dodatnih primjera za tvorbu Partizipa I:

  Kada se Partizip I koristi u rečenici, može se koristiti u različitim funkcijama, kao što su:

  1. Kao pridjev:
  • Der lesende Mann sitzt auf der Bank. (Čitajući čovjek sjedi na klupi.)
  1. Kao gerundiv (dok istovremeno obavlja radnju opisanu glavnim glagolom):
  • Sie geht singend durch den Park. (Ona hoda kroz park pjevajući.)

  Važno je napomenuti da Partizip I nije isto što i gerundiv u engleskom jeziku, iako se često koristi na sličan način. Gerundiv u njemačkom jeziku ne postoji kao zasebna gramatička kategorija.

Partizip II

Definicija i upotreba

Partizip II, poznat kao prošli particip, koristi se za tvorbu složenih prošlih vremena (Perfekt, Plusquamperfekt, Futur II) i pasivnih rečenica. Također se koristi u kombinaciji s pomoćnim glagolima "haben" ili "sein" za izražavanje prošlosti.

Tvorba

Tvorba Partizipa II može biti nešto složenija, jer njemački jezik ima tri vrste glagola: regularne, neregularne i mješovite.

Regularni glagoli: Dodajte prefiks "ge-" i nastavak "-t" na osnovni oblik glagola bez "en".

 • spielen (igrati) -> gespielt (odigrano)
 • arbeiten (raditi) -> gearbeitet (odrađeno)

Neregularni glagoli: Kod neregularnih glagola, koristite prefiks "ge-" i promijenite samoglasnik u osnovi, ali ne dodajte nastavak "-t".

Mješoviti glagoli: Mješoviti glagoli su kombinacija regularnih i neregularnih glagola. U ovom slučaju, mijenja se samoglasnik u osnovi, ali se također dodaje i nastavak "-t".

Primjeri

Ich habe den Film gesehen. (Pogledao/la sam film.)Wir sind nach Berlin gefahren. (Otputovali smo u Berlin.)Sie hat das Buch gelesen. (Ona je pročitala knjigu.)