Dinamična ekonomija, središnja lokacija u Europi, visoke direktne investicije, dobro opremljeni univerziteti i koledži, kao i razne neuniverzitetske istraživačke institucije čine Sachsen – Anhalt, Saksoniju – Anhalt, uzbudljivim mjestom za življenje. Odlična zaštita dece, jeftine kirije i građevinsko zemljište po umjerenim cijenama takođe stvaraju uslove za dobar život.
Magdeburg

Magdeburg

Sachsen-Anhalt je savezna država smještena u istočnom dijelu Njemačke, bogata istorijom i kulturom. Ovo područje pruža mnogo zanimljivih znamenitosti i aktivnosti za posjetioce.

Istorija i kultura Sachsen-Anhalta

Sachsen-Anhalt ima dugu i složenu istoriju koja seže unatrag do doba Rimskog Carstva. Neki od najstarijih njemačkih gradova, poput Magdeburga i Hallea, nalaze se u ovoj saveznoj državi. Tokom srednjeg vijeka, Sachsen-Anhalt je bio središte mnogih političkih i religijskih događaja, uključujući i reformaciju koju je pokrenuo Martin Luther.

Prirodne ljepote Sachsen-Anhalta

Osim istorije, Sachsen-Anhalt je poznat po svojim prekrasnim prirodnim krajolicima. Ovdje možete pronaći mnoge parkove i prirodne rezervate, kao što su Harz, dolina rijeke Saale i Fläming. Ova područja nude razne aktivnosti na otvorenom, uključujući planinarenje, biciklizam i vožnju kajakom.

Arhitektonske atrakcije i muzeji

Sachsen-Anhalt je dom mnogim impresivnim arhitektonskim atrakcijama, uključujući crkve, dvorce i gradske zidine. Neke od najpoznatijih atrakcija uključuju katedralu u Magdeburgu, dvorac Moritzburg u Halleu i crkvu sv. Petra i Pavla u Halberstadtu. Osim toga, ova savezna država nudi brojne muzeje, koji prikazuju njenu bogatu istoriju i kulturu.

Gastronomija Sachsen-Anhalta

Sachsen-Anhalt ima jedinstvenu i raznoliku gastronomsku scenu koja uključuje tradicionalna njemačka jela, kao i specijalitete specifične za ovu regiju. Posjetioci mogu uživati u raznim lokalnim delicijama, kao što su Halloren Kugeln, najstarije njemačke čokoladne bombone, ili Handkäse, ukusni sirevi od kisele pavlake. Pored toga, regija je poznata po svojim vinogradima i vinskim rutama, posebno u području Saale-Unstrut.

Festivali i kulturni događaji

Tijekom cijele godine, Sachsen-Anhalt nudi brojne festivale, koncerte i kulturne događaje koji privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Neki od najpoznatijih događaja uključuju Handel Festival u Halleu, koji slavi muziku Georga Friedricha Händela, i Magdeburg Telemann Festival, posvećen životu i djelu Georga Philippa Telemanna.

Sachsen-Anhalt je savezna država koja nudi bogatu istoriju, prekrasne prirodne krajolike, impresivne arhitektonske atrakcije i jedinstvenu gastronomiju. Bilo da ste zaljubljenik u istoriju, ljubitelj prirode ili entuzijast kulinarstva, ova regija ima nešto za svakoga. Planirajte svoju posjetu Sachsen-Anhaltu i otkrijte sve što ova fascinantna njemačka regija nudi.

Glavni grad Magdeburg
Površina 20.451,74 km²
Populacija 2.245.470 stanovnika
Važne privredne grane Prehrambena industrija
Hemijska i plastična industrija
Mašinski i pogonski inženjering
Obnovljivi izvori energije
Proizvodnja i prerada metala
Proizvodnja metalnih proizvoda
Automobilska industrija
Logistika
IT-ekonomija sa fokusom na razvoj softvera za proizvodna preduzeća
Medicina
Informacije o pokrajini Sachsen-Anhalt.de 
Informacije o državi Sachsen – Anhalt (njemački, engleski, francuski)
sachsen-anhalt.de/startseite/ 

Inicijativa Stručni-radnik-u-fokusu Sachsen-Anhalt
Profesionalni portal za ponude zaposlenja (njemački, engleski, arapski)
fachkraft-im-fokus.de/ 

Investirati u Sachsen – Anhalt
Podaci i činjenice o poslovnoj lokaciji Sachsen-Anhalt (njemački, engleski, talijanski, kineski)
investieren-in-sachsen-anhalt.de 

Usluge za useljenike Portal za kvalifikovane radnike
Informacije, kontakti i radna mjesta za međunarodno osoblje (njemački, engleski, francuski)
fachkraefte.sachsen-anhalt.de

Priznanje diploma i savjetovališta 
Inicijalni kontakt u Sachsen – Anhalt
za priznavanje stručnih kvalifikacija
stečenih u inostranstvu (njemački, engleski, španjolski)
investieren-in-sachsen-anhalt.de/

Portal za zapošljavanje za Centralnu Njemačku 
Informacije za posao u gradskom području centralne Njemačka (njemački, engleski)
Fachkräfteportal – portal za kvalifikovane radnike

Centar dobrodošlice Saksonija-Anhalt
(njemački, engleski)
welcomecenter-sachsen-anhalt.de