A1
anklicken
kliknuti (mišem)

Verb · regelmäßig · haben · trennbar

Značenje glagola anklicken

Glagol “anklicken” u njemačkom jeziku odnosi se na radnju klika mišem na nešto na računarskom ekranu. Ovo je relativno moderan glagol koji se primarno koristi u kontekstu računarske tehnologije i interneta. Evo nekoliko značenja i konteksta upotrebe glagola “anklicken”:

  1. Selektirati ili aktivirati nešto klikom miša – Na primjer, “ein Symbol anklicken” znači “kliknuti na ikonu”, odnosno odabrati ikonu na računalnom zaslonu klikom miša.
  2. Otvoriti web stranicu ili link klikom – Na primjer, “einen Link anklicken” znači “kliknuti na link”, što znači odabrati hyperlink na web stranici kako bi se otvorila određena stranica ili dokument.
  3. Pokrenuti neku funkciju ili program klikom – Kada korisnik “klickt ein Programm an”, to znači da je pokrenuo određeni program klikom miša.

U suštini, “anklicken” je termin koji se koristi za opisivanje interakcije s ekranom, najčešće putem miša ili trackpada. Glagol je postao uobičajen s porastom korištenja računala i interneta, a koristi se u svakodnevnom govoru kada se govori o navigaciji i upravljanju digitalnim sadržajem.

Sinonimi za glagol anklicken

Sinonimi za njemački glagol “anklicken”, koji se odnosi na radnju klika mišem na nešto na računarskom ekranu, uključuju:

  1. Anwählen – Ovaj izraz se također može koristiti u kontekstu odabira ili aktiviranja nečega putem miša ili drugog uređaja za upravljanje.

  2. Auswählen – Iako “auswählen” općenito znači “odabrati”, može se koristiti u kontekstu računarske interakcije za označavanje odabira opcije ili stavke.

  3. Klicken – Ovo je općenitiji izraz koji znači “kliknuti”. Dok “anklicken” specifično označava klikanje na nešto, “klicken” može biti korišten šire, uključujući i klikanje mišem bez određenog cilja.

  4. Aktivieren – U kontekstu računarskih aplikacija, “aktivieren” se može koristiti za označavanje pokretanja ili aktiviranja neke funkcije, iako je to općenitiji izraz i ne odnosi se isključivo na korištenje miša.

Ti sinonimi mogu imati nešto šire ili općenitije značenje od “anklicken”, ali se u određenim kontekstima mogu koristiti kao zamjena.

Riječi dana