A1
arbeiten
raditi

Verb · regelmäßig · haben

Značenje glagola arbeiten

Glagol “arbeiten” u njemačkom jeziku ima osnovno značenje koje se odnosi na rad ili obavljanje posla. Evo nekoliko primjera kako se koristi:

 1. Raditi / Obavljati posao: Osnovno značenje “arbeiten” je raditi u smislu obavljanja posla ili zanimanja. Na primjer, “Ich arbeite als Lehrer” znači “Radim kao učitelj”.
 2. Funkcionirati (za uređaje ili strojeve): “Arbeiten” se također koristi za označavanje funkcioniranja uređaja ili strojeva. Na primjer, “Der Motor arbeitet gut” znači “Motor dobro radi”.
 3. Truditi se / Raditi na nečemu: “Arbeiten” se može koristiti i u kontekstu truda ili rada na nekom projektu ili cilju. Na primjer, “an einem Projekt arbeiten” znači “raditi na projektu”.
 4. Fizički ili mentalni napor: “Arbeiten” također može označavati općeniti fizički ili mentalni napor, ne nužno vezan uz plaćeni posao.
 5. Stvarati / proizvoditi: U nekim kontekstima, “arbeiten” se može koristiti u smislu stvaranja ili proizvodnje nečega, kao u umjetničkom ili kreativnom radu.

Sinonimi za glagol arbeiten

Sinonimi za njemački glagol “arbeiten”, koji se odnosi na rad ili obavljanje posla, uključuju:

 1. Tätig sein – Ovaj izraz se koristi u sličnom smislu kao “arbeiten”, posebno u kontekstu obavljanja neke aktivnosti ili posla.
 2. Schaffen – Može značiti raditi, posebno u kontekstu stvaranja ili proizvodnje nečega. Također ima konotaciju fizičkog ili kreativnog rada.
 3. Wirken – U nekim kontekstima, “wirken” se može koristiti kao sinonim za “arbeiten”, posebno kada se odnosi na efekt ili utjecaj nečijeg rada.
 4. Beschäftigt sein – Doslovno znači “biti zaposlen” ili “biti zauzet”, koristi se za opisivanje stanja u kojem netko radi ili je zauzet poslom.
 5. Erwerbstätig sein – Ovaj izraz se koristi u formalnijem kontekstu i odnosi se na obavljanje plaćenog posla.
 6. Machen – U općenitom smislu, “machen” može značiti raditi nešto, iako je manje specifičan od “arbeiten”.

Ovi sinonimi se mogu koristiti u različitim kontekstima, ali važno je odabrati pravi sinonim koji odgovara specifičnom značenju i tonu koji želite prenijeti.

Riječi dana