A1
aufstehen
ustajati

Verb · unregelmäßig · haben · trennbar

Značenje glagola aufstehen

Glagol “aufstehen” u njemačkom jeziku doslovno znači “ustati” i koristi se u nekoliko konteksta:

  1. Ustajanje iz kreveta: Najčešće se koristi za označavanje ustajanja iz kreveta nakon spavanja, kao u “Ich stehe jeden Morgen um 7 Uhr auf” (Svako jutro ustajem u 7 sati).
  2. Ustajanje sa sjedećeg položaja: Također se odnosi na ustajanje sa stolice, kauča ili bilo kojeg sjedećeg položaja, kao u “vom Stuhl aufstehen” (ustati sa stolice).
  3. Početak aktivnosti: U širem smislu, “aufstehen” se može koristiti za označavanje početka neke aktivnosti ili dana, kao u “früh aufstehen, um zu arbeiten” (ranije ustati kako bi se išlo na posao).
  4. Oporavak ili povratak: U prenesenom smislu, može značiti oporavak ili povratak nakon pada, neuspjeha ili teškoće, kao u “nach einem Rückschlag wieder aufstehen” (ponovno se podići nakon neuspjeha).

“Aufstehen” je uobičajeni glagol u njemačkom jeziku i često se koristi u svakodnevnom govoru.

Sinonimi za glagol aufstehen

Sinonimi za njemački glagol “aufstehen”, koji se odnosi na ustajanje ili podizanje, uključuju:

  1. Erheben – U kontekstu ustajanja, “sich erheben” se može koristiti slično kao “aufstehen”, posebno u formalnijem kontekstu.
  2. Hochkommen – Ovaj izraz se koristi u smislu ustajanja, posebno kada se netko podiže s teškoćom ili polako.
  3. Sich aufrichten – Znači “ispraviti se” ili “podignuti se”, koristi se u kontekstu podizanja tijela iz ležećeg ili sjedećeg položaja.
  4. Sich erheben – Slično kao “erheben”, “sich erheben” se koristi u smislu ustajanja, često s naglaskom na dostojanstvenom ili svečanom podizanju.
  5. Aufwachen – Iako doslovno znači “probuditi se”, u nekim kontekstima se može koristiti kao sinonim za “aufstehen”, posebno kada se odnosi na prelazak iz stanja spavanja u budnost i ustajanje iz kreveta.
  6. Sich hochheben – Ovaj izraz se koristi u smislu podizanja tijela iz ležećeg ili sjedećeg položaja.

Važno je napomenuti da iako ovi sinonimi imaju slična značenja kao “aufstehen”, njihova upotreba može ovisiti o kontekstu i nijansama značenja koje želite prenijeti.

Riječi dana