A1
das Bücherregal
regal sa knjigama

Kompositum: die Bücher + das Regal · Substantiv · Neutral · Stark · Endungen s/e

Značenje imenice Bücherregal

Imenica “Bücherregal” u njemačkom jeziku doslovno znači “polica za knjige” i odnosi se na namještaj dizajniran za pohranu knjiga. Evo nekoliko primjera njene upotrebe:

 1. Polica za knjige (u doslovnom smislu)
  • Primjer: Ich habe ein neues Bücherregal für mein Wohnzimmer gekauft. (Kupio/la sam novu policu za knjige za svoj dnevni boravak.)
 2. Organizacijski element u domu ili uredu
  • Primjer: Mein Bücherregal ist sorgfältig nach Themen sortiert. (Moja polica za knjige pažljivo je sortirana po temama.)
 3. Dio unutarnjeg uređenja ili dizajna
  • Primjer: Das Bücherregal ist ein zentraler Punkt in meiner Bibliothek. (Polica za knjige je središnja točka u mojoj knjižnici.)

“Bücherregal” se odnosi na fizički objekt namijenjen pohrani i organizaciji knjiga. Može varirati u veličini, stilu i materijalu, a često je ključan element u uređenju prostora koji naglašava ljubav prema knjigama i čitanju.

Sinonimi za imenicu Bücherregal

Za njemačku imenicu “Bücherregal” (polica za knjige) postoji nekoliko sinonima koji se mogu koristiti u sličnim kontekstima. Evo nekoliko primjera:

 1. Buchregal
  • Primjer: In meinem Arbeitszimmer steht ein großes Buchregal. (U mojoj radnoj sobi stoji velika polica za knjige.)
 2. Bücherschrank
  • Primjer: Wir haben unseren alten Bücherschrank restauriert. (Restaurirali smo naš stari ormar za knjige.)
 3. Regal
  • Primjer: Ich benötige ein neues Regal für meine Büchersammlung. (Trebam novu policu za svoju zbirku knjiga.)
 4. Bibliothek (u kontekstu namještaja)
  • Primjer: Die Bibliothek in ihrem Haus ist beeindruckend. (Knjižnica u njenoj kući je impresivna.)

Iako se “Bücherregal” specifično odnosi na policu za knjige, sinonimi poput “Buchregal” i “Bücherschrank” također se koriste za opisivanje namještaja namijenjenog pohrani knjiga. “Regal” je općenitiji pojam za policu i može se koristiti za pohranu raznih predmeta, ali se često koristi u kontekstu knjiga. “Bibliothek” se ponekad koristi za opis većeg komada namještaja ili cijele sobe posvećene knjigama.

Riječi dana