Sadržaj
A1
das Beste
najbolje

substantiviertes Adjektiv · Neutral

njemacki.eu
Genitiv Singular das Beste
Plural die Beste
Dativ Plural den Besten

Značenje supstantiviranog pridjeva das Beste

"Das Beste" znači "najbolje" ili "najbolji dio" nečega i često se koristi u kontekstu opisivanja najpozitivnijeg aspekta situacije, osobe ili predmeta.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica i upotreba "das Beste" sa detaljnim objašnjenjima:

  1. Kao supstantivirani pridjev: "Das Beste" se koristi kada se pridjev "beste" koristi kao imenica. Ovo je čest stilski element u njemačkom jeziku.Wir hoffen immer, das Beste zu erleben. Uvijek se nadamo da ćemo doživjeti najbolje.
  2. U frazama: Često se koristi u izrazima poput "das Beste geben" (dati sve od sebe) ili "das Beste aus etwas machen" (napraviti najbolje iz nečega).In schwierigen Zeiten sollte man versuchen, das Beste daraus zu machen. U teškim vremenima treba pokušati napraviti najbolje iz toga.
  3. U komparativnim kontekstima: Upotrebljava se za usporedbu, ističući najpozitivnije osobine u odnosu na druge opcije.Von allen Büchern ist dieses das Beste. Od svih knjiga, ova je najbolja.

"Das Beste" odražava optimističan pogled i često se koristi za podsticanje pozitivnog stava ili pristupa prema različitim situacijama.

Sinonimi za supstantivirani pridjev das Beste

Sinonimi za "das Beste" u njemačkom jeziku variraju ovisno o kontekstu, ali evo nekoliko primjera:

  1. Das Optimum: Koristi se za označavanje najboljeg ili najpovoljnijeg stanja ili rezultata.Für unsere Gesundheit ist das Optimum wichtig. Za naše zdravlje važno je postići najbolje.
  2. Der Höhepunkt: Može se koristiti u smislu vrhunca ili najboljeg dijela nečega, posebno u umjetnosti, događaju ili procesu.Das Konzert war der Höhepunkt des Abends. Koncert je bio vrhunac večeri.
  3. Das Nonplusultra: Ovaj izraz se koristi za nešto što se smatra krajnjim, najvišim dostignućem u određenom području.Diese Technologie ist das Nonplusultra auf ihrem Gebiet. Ova tehnologija je vrhunac u svojoj oblasti.
  4. Das Ideal: Odnosi se na idealno stanje ili najbolji mogući primjer nečega.In seiner Arbeit strebt er immer nach dem Ideal. U svom radu on uvijek teži ka idealnom.

Ovi sinonimi pokazuju kako se "das Beste" može izraziti na različite načine, ovisno o kontekstu i tonu koji želite postići.

Deklinacija imenice das Best

Kasus Singular Plural
Nominativ das Best die Beste
Akkusativ des Bests der Beste
Dativ dem Best den Besten
Genitiv das Best die Beste
Nominativ Wer oder was? Ko, šta (vrši radnju)?
Genitiv Wessen? Čiji, od koga, od čega?
Dativ Wem oder was? Kome, čemu, *gdje?
Akkusativ Wen oder was? Koga, šta, *kuda?

Promjena člana kroz padeže

Padeži Muški rod Ženski rod Srednji rod Množina
Nominativ der / ein die / eine das / ein die / – / meine
Genitiv des / eines der / einer des / eines der / – / meiner
Dativ dem / einem der / einer dem / einem den / – / meinen
Akussativ den / einen die / eine das / ein die / – / meine

Riječi dana