A1
gestern
jučer

Adverb

Značenje priloga gestern

  1. Osnovno značenje: “Gestern” se koristi za označavanje prethodnog dana u odnosu na trenutni dan. Primjer: “Ich habe gestern ein Buch gelesen” znači “Jučer sam pročitao/la knjigu”.
  2. Vremenski kontekst: Kao adverb vremena, “gestern” se koristi za opisivanje događaja koji su se desili u nedavnoj prošlosti, odnosno dan prije.
  3. Upotreba u rečenicama: “Gestern” se obično nalazi na početku ili kraju rečenice. Primjer: “Gestern bin ich früh ins Bett gegangen” (Jučer sam rano otišao/la na spavanje).
  4. Složeni izrazi: “Gestern” se može kombinirati s drugim riječima za stvaranje složenijih vremenskih izraza, kao što su “gestern Abend” (jučer navečer) ili “gestern Nacht” (jučer noću).
  5. Slične riječi: U njemačkom jeziku, “gestern” je dio grupe vremenskih adverba koja uključuje i “heute” (danas) i “morgen” (sutra), pružajući jednostavan način za opisivanje događaja u skladu s njihovim vremenskim odnosom.
  6. Gramatička pravila: U smislu gramatike, “gestern” se ne mijenja po padežima, vremenima ili rodu. Njegova upotreba je konstantna bez obzira na kontekst rečenice.

Kao jednostavan, ali važan prilog, “gestern” igra ključnu ulogu u svakodnevnoj komunikaciji na njemačkom jeziku, omogućavajući precizno i jasno izražavanje vremena u kojem se neki događaj odvio.

Riječi dana