A1
schriftlich
napismeno

Adjektiv · Unkomparierbar

Značenje pridjeva schriftlich

Njemački pridjev “schriftlich” znači “pisani” ili “napisani” na našem jeziku. Ovaj pridjev se koristi za opisivanje nečega što je izraženo ili zabilježeno u pisanom obliku, za razliku od usmenog izražavanja. Evo nekoliko primjera upotrebe:

  1. Pisana komunikacija: Kada se koristi u kontekstu komunikacije, “schriftlich” znači da je nešto preneseno ili izraženo putem pisanja. Na primjer, “schriftliche Mitteilung” (pisana obavijest) ili “schriftliche Anweisungen” (pisane upute).
  2. Dokumenti i zapisi: “Schriftlich” se također koristi za opis dokumenata, ugovora, izvještaja, i drugih vrsta zapisnika koji su formalno zabilježeni u pisanom obliku. Na primjer, “schriftlicher Vertrag” (pisani ugovor).
  3. Pisani ispiti: U obrazovnom kontekstu, “schriftlich” se odnosi na ispiti ili testovi koji se obavljaju u pisanom obliku. Na primjer, “schriftliche Prüfung” (pisani ispit).
  4. Zakonske i službene obaveze: U pravnom kontekstu, “schriftlich” se može koristiti za označavanje nečega što je zakonski ili službeno zabilježeno u pisanom obliku.

U suštini, “schriftlich” se odnosi na sve što je zapisano pismima, riječima, ili brojevima na papiru ili drugom mediju, u suprotnosti s usmenim ili verbalnim izražavanjem.

Riječi dana