Buchstabiertafel • tablica sricanja

Sadržaj

Da li ste ikada čuli za sricanje slova ili tablicu sricanja? Tablica sricanja (tablica za izgovaranje nejasnih riječitablica za sricanjetelefonska abeceda), je sredstvo kojim se omogućava sricanje pojedinih slova abecede te tako olakšava izgovaranje nejasnih riječi. Svakom slovu abecede dodijeljena je riječ koja je u jeziku vrlo česta, tako da svako zna kako se piše. Uglavnom su ove riječi njemačka imena. Prvo ime  – Anton – predstavlja A. Ime Berta predstavlja B

Veoma visok rizik od pogrešnog razumijevanja, na primjer pri telefonskom razgovoru, imaju “Juni” i “Juli”. Umjesto Juli, onda bi to bio Julius-Ulrich-Ludwig-Ida a Juni bi bio izgovoren kao Julius-Ulrich-Nordpol-Ida. Kao što možete vidjeti, razlika između “Ludwig” i “Nordpol” je mnogo jasnija nego između “N” i “L“.

Ova tablica sricanja važi samo za njemački jezik. Drugi jezici imaju svoje tablice sricanja. Postoje i internacionalne tablice sricanja, koje se koriste u vazduhoplovstvu ( International Civil Aviation Organization ), pomorstvu ( Standard Marine Communication Phrases ) i telekomunikacijama.

Tablica sricanja njemačkog alfabeta

A Anton
B Berta
C Cäsar
Ch* Charlotte
D Dora
E Emil
F Fridrich
G Gustav
H Heinrich
I Ida
J Julius
K Kaufmann
L Ludwig
M Martha
N Nordpol
O Otto
P Paula
Q Quelle
R Richard
S Samuel
Sch* Schule
T Theodor
U Ulrich
V Viktor
W Wilhelm
X Xanthippe
Y Ypsilon
Z Zacharias

*Ch“ i „Sch“ su dvije kombinacije konsonanti, koji se u njemačkom jeziku posebno često sreću, zbog toga imaju odvojene pojmove za sricanje.