U Schleswig-Holstein – Šleziji i Holštajnu – ljudi mogu doživjeti svjetionike na dva načina. Ekonomski i naučni svjetionici su kompanije i istraživačke institucije u ovoj zemlji tehnologije. Istovremeno, 1.190 km obale s brojnim, prekrasnim, pravim svjetionicima pozivaju Vas u duge šetnje. Za one koji žele da idu na društvena zbivanja, tu je jedan od najvećih festivala jedrenja na svijetu, “Kieler Woche”. Za ljubitelje “tvrde” muzike preporučujemo heavy metal festival “Wacken Open Air”.
Holstentor in Lübeck

Holstentor in Lübeck

Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein je najsjevernija njemačka savezna država. Nalazi se između dva hladna mora – Sjevernog i Baltičkog – i stoga ima razvijeno ribarstvo i brodogradilišta. Nekada je bila čista poljoprivredna oblast. Još uvek je poznata po svojim kravama, poljoprivrednim proizvodima, a prije svega po čistom vazduhu!

Zbog čistog okruženja i obale,  Schleswig-Holstein je sada popularno turističko područje. Veoma poznato je ostrvo Helgoland u Sjevernom moru, koje svake godine posećuju stotine hiljada turista. Na Helgolandu, koji je tada bio pod engleskom upravom, je pjesnik Heinrich Hoffmann von Fallersleben napisao Deutschlandlied, Njemačku pjesmu, koja je danas njemačka himna.

Schleswig-Holstein je veoma industrijalizovan. U glavnom gradu je i danas veliki Univerzitet. Kiel je nekada bio najvažnija luka njemačke mornarice.

Svake godine u ljeto se održava “Kieler Woche”, najveća jedriličarska regata u Evropi.

Drugi po veličini grad je Lübeck, poznat po marcipanu i – iznad svega – pisac Thomas Mann je rođen ovdje. Lübeck je stari Hanseatski grad. UNESCO je označio prelijepi centar grada kao svjetsku baštinu.

Od Kiela i Lübecka trajekti voze u Dansku, Švedsku, Norvešku i Finsku.

Glavni grad Kiel
Površina 15,802.49 km²
Populacija 2.858.714 stanovnika
Važne privredne grane Trgovina i logistika
Farmacija
Medicinska tehnologija i veterinarstvo
Informacije o pokrajini Portal sa informacijama o Schleswig-Holstein (njemački, engleski)
schleswig-holstein.deEkonomski razvoj i transfer tehnologije Schleswig-Holstein
Uvid u karijeru i inovacije (njemački, engleski, danski, kineski)
wtsh.de
Usluge za useljenike Službe za savjetovanje
Informacije o savjetodavnim službama specifičnim za migracije, kurseve integracije i naturalizacije (njemački, engleski)
Savjetovalište za integracijuPriznanje diploma i Savjetovalište
Prvo mjesto za priznavanje stručnih kvalifikacija stečenih u inostranstvu (njemački, engleski, turski)
www.iq-netzwerk-sh.de/angebote/beratung/