U gradu – državi Berlinu naći ćete jedinstvenu istraživačku infrastrukturu, visoko kvalifikovane stručnjake i živahnu, inspirativnu, kreativnu scenu. Savremen, snažan u tehnologiji, otvoren za inovacije – to su šeme koje ovaj grad bolje opisuju od bilo čega drugog.
Berlin

Ured Saveznog kancelara

Berlin je glavni grad Njemačke

Istorija glavnog grada Njemačke datira jos od 13. vijeka. Memorijal o Holokaustu i ostaci berlinskog zida sa grafitima podsjećaju na haotična zbivanja u 20. vijeku. Nakon podjele grada na Istočni i Zapadni, Brandenburška kapija iz 18. vijeka postala je simbol ponovnog ujedinjenja. Ovaj grad je poznat u cijelom svijetu i po svojoj umetničkoj sceni i modernim znamenitostima i građevinama, kao što je Berlinska filharmonija sa zlatnom fasadom i špicastim krovom iz 1963. godine.

Njemačka prestionica oduševljava na svakom koraku – kao metropola kreativiteta, kao poslovni centar i kao lokacija za inovativnu tehnologiju i nauku – glavi grad je jedan od najdinamičnijih privrednih regiona u Njemačkoj.

Od pada Berlinskog zida prije 25 godina, njemački glavni grad se brzo razvio u međunarodno atraktivnu i maksimalno iskorišćenu poslovnu i tehnološku lokaciju. Stvorene su najbolje i najsavremenije infrastrukture i nikli su cijeli novi gradski okruzi. Kapital još uvek nudi prostorni potencijal za dalji rast.

Sve više ljudi i kompanija dolazi u ovaj grad i čine ga glavnom mjestom inovacija za buduće tehnologije. Svjetske tehnološke kompanije kao što su Amazon, Fujitsu, Google, Mercedes-Benz, Microsoft, Sanofi ili Pfizer već su otkrili grad kao vrhunsku lokaciju. U širem području grada živi oko šest miliona stanovnika sa velikom kupovnom moći.

Ovaj grad oduševljava – kao kreativna metropola, kao centar mnogih Start-upova, kao inovativna lokacija za tehnologiju i nauku uopšte. On je jedan od najdinamičnijih privrednih regiona u Njemačkoj koji nudi poslovnu promociju i promociju tehnologije za kompanije, investitore i naučne institucije na izuzetno atraktivnoj lokaciji.

Glavni grad Berlin
Površina 891,7 km²
Populacija 3.520.031 stanovnika
Važne privredne grane Zdravstvena ekonomija / Life Science
Informisanje, komunikacija, mediji, kreativna industrija
Istraživanje i razvoj
Proizvodnja
Informacije o pokrajini Sve o glavnom gradu Njemačke
Zvanični portal glavnog grada (njemački, engleski, italijanski, francuski, kineski, poljski, ruski, turski)
Berlin

Talent u glavnom gradu
Informativni portal za New Berliners (njemački, engleski)
Stranica dobrodošlice

Turističke informacije
Sve informacije koje trebate znati o ovom gradu tokom odmora (njemački, engleski, talijanski, francuski, španski)
Posjeti Berlin

Usluge za useljenike Kursevi integracije
Sve informacije o opštim i specijalnim kursevima integracije (njemački, engleski, francuski, španski)
Kursevi integracije u Berlinu

Priznavanje i savjetovališta
Inicijalni kontakt za priznavanje stručnih kvalifikacija stečenih u inostranstvu (njemački, engleski, ruski, španjolski, turski, poljski)
Rad u Berlinu – diplome iz inostranstva

Paket informacija za imigrante
Važne početne informacije o registraciji, prebivalištu, stanovanju, mogućnosti za zapošljavanje i obrazovanje, zdravstvo, itd (njemački, engleski, arapski, francuski, poljski, ruski, španjolski, turski, perzijski)
Dobrodošli

Welcome Center
Informacije o temi imigracije (njemački, engleski, španski)
Centar dobrodošlice

Poslovna dobrodošlica
(njemački, engleski)
Savjetovalište za radnike iz inostranstva