Bremen je inovativan, kreativan i opušten grad-država na sjeveru Njemačke. Entuzijastični ljudi, ekonomija i nauka usmjerena na performanse, čine lokaciju atraktivnom za useljenike. Parkovi, kulturna raznolikost, živahni gradski centri i blizina mora omogućavaju kvalitetno provođenje slobodnog vremena.
Bremen

Grad Bremen

Bremen – grad za porodice

Bremen je sjeverno-njemački hanseatski grad na rijeci Weser, kojeg karakteriše 1200 godina duga istorija. Ovaj grad je i dalje pun života i novih iskustava. Poznat je po svojoj ulozi u brodarstvu, što se odražava i na hanseatskim zgradama na glavnom trgu grada. Sa plafona Gradske vijećnice, u veličanstvenoj gotskoj gradskoj skupštini sa renesansnom fasadom, vise modeli ratnih brodova. Blizu je i Roland, ogromna kamena statua i simbol slobodne trgovine.

Nijemci, kako pokazuje jedno istraživanje, osjećaju hanseatski grad ne samo kao “prekrasan i istorijski”, već i kao “nepretenciozan, pouzdan” i “siguran porodični grad” sa širokim spektrom ponuda.

Tipično za grad: kao i mnogi važni umjetnički i kulturni projekti, Bürgerpark od 200 hektara površine je privatno finansiran, ali otvoren za javnost. Ukupno oko 2600 hektara parkova i zelenih površina su zelena pluća grada, pružajući prostor za rekreaciju u ovom živahnom gradu privrede, industrije i nauke. Hanseatski grad je inovativan – tako ćete ga doživjeti u mnogobrojnim gradskim izložbenim dvoranama.

Sa oko 550.000 stanovnika, on je jedanaesti po veličini grad u Njemačkoj. Zajedno sa Bremerhavenom, on predstavlja najmanju federalnu državu. Grad kontrasta koji rado iznenađuje svoje posjetioce.

U Naučnom centru mladi i stari uranjaju u tematski svijet čoveka, prirode i tehnologije. Posetioci će tako saznati šta se dogodilo poslije Velikog praska, kako se stvara tornado i koji jezici postoje na svijetu. Posebne izložbe nude nove uvide u sve nove oblasti znanja svake godine. Bilo da je to slatki svijet čokolade ili kreativnost prirode sa svojim raznovrsnim bojama.

Osnovne informacije o Bremenu

[table id=9 /]