Markus am Bahnhof

Markus na željezničkoj stanici

Ovaj kratki tekst, zajedno s pratećim audio i video materijalima, predstavlja savršen resurs za učenje njemačkog jezika. Kroz priču o Markusu na autobuskoj stanici, tekst nudi jednostavan vokabular koji odražava svakodnevne situacije. Audio zapis omogućava slušateljima da čuju jasan i autentičan izgovor riječi, što je ključno za razvijanje slušnih vještina i fonetičkog razumijevanja jezika. Video materijal dodaje vizualnu dimenziju učenju, prikazujući Markusa u stvarnom okruženju autobuske stanice, čime se poboljšava vizualno pamćenje i kontekstualno učenje. Ovi multimedijski alati zajedno stvaraju sveobuhvatno iskustvo učenja koje koristi različite stilove učenja i pruža učenicima priliku da istražuju i razumiju njemački jezik na dinamičan i interaktivan način.

Sadržaj
njemacki.eu

Kurzgeschichte

Markus sitzt in einem Café in der Nähe des Bahnhofs. Er hat sich für eine kurze Kaffeepause entschieden, während er auf seinen verspäteten Zug wartet. “Immer diese Verspätungen”, murmelt er frustriert.

PREMIUM sadržaj - ulogujte se
 
 

Kratka priča

Markus sjedi u kafiću blizu željezničke stanice. Odlučio je napraviti kratku pauzu za kafu dok čeka na svoj kasni voz. “Uvijek ova kašnjenja”, mrmlja frustriran.

Nadao se da će danas stići na vrijeme na svoj poslovni sastanak u Kölnu. Sada izgleda kao da će zakasniti. Dok gleda kroz prozor, razmišlja da bi možda sljedeći put trebao letjeti.

Markus poseže za svojim telefonom i provjerava veze vozova. Nada se da će možda ipak uspjeti uhvatiti kasniji priključni voz. Aplikacija, međutim, pokazuje samo daljnja kašnjenja.

Upravo kada se odluči uzeti taksi, čuje se obavijest. “ICE voz iz Berlina prema Kölnu stići će za nekoliko minuta”, čuje glas iz zvučnika. Markus duboko diše i odlučuje ipak čekati voz.

“Možda to i nije tako loše”, razmišlja i pije gutljaj kafe. Nada se da će unatoč kašnjenju stići do svog odredišta. Kada voz konačno stigne, brzo sakuplja svoje stvari i kreće prema peronu.

Možda Vas interesuje