Auf dem Bauernhof

Na farmi

Sadržaj
njemacki.eu

Kurzgeschichte

Lukas verbringt das Wochenende bei seinen Großeltern auf dem Bauernhof. Er liebt den Bauernhof mit all seinen Tieren und den weiten Feldern. Die Sonne scheint und Lukas kann es kaum erwarten, nach draußen zu gehen.

PREMIUM sadržaj - ulogujte se
 
 

Kratka priča

Lukas provodi vikend kod svog djeda i bake na farmi. Obožava farmu sa svim njenim životinjama i prostranim poljima. Sunce sija i Lukas jedva čeka da izađe napolje.

Nakon doručka Lukas oblači svoje gumene čizme. „Hajde prvo da nahranimo kokoške“, kaže djed. Idu do kokošinjca i Lukas rasipa zrnevlje. Kokoške veselo kokodaču.

Zatim posjećuju krave u štali. „Želiš li pomoći u muži?“, pita baka. Lukas uzbuđeno klima glavom. Malo je teško, ali uz bakinu pomoć uspijeva.

Na polju djed pokazuje Lukasu kako se beru mrkve i krompiri. „Ovo je kao potraga za blagom“, smije se Lukas dok vadi mrkve iz zemlje.

Nakon rada slijedi piknik na otvorenom. Jedu hljeb sa svježim mlijekom i sirom sa farme. „Sve ovdje je tako dobro ukusno“, kaže sretni Lukas.

Popodne Lukas i njegovi djed i baka igraju skrivalice u velikom plastu sijena. Lukas se tako dobro sakrio da ga djed i baka jedva nalaze.

Kako sunce zalazi, svi zajedno sjede ispred seoske kuće. Lukas sluša priče svojih djeda i bake i gleda zvijezde na nebu.

„Volim farmu“, kaže Lukas kada ide na spavanje. „I mi volimo što si ovdje“, kažu baka i djed. Lukas zaspi sa osmijehom, sanjajući o svojoj sljedećoj avanturi na farmi.

Možda Vas interesuje