Ein dunkler Abend ohne Strom

Mračna večer bez struje u našem gradu

Sadržaj
njemacki.eu

Kurzgeschichte

Plötzlich ist es dunkel in meinem Viertel. Die Lichter in den Häusern, auf den Straßen, überall sind aus. Ein Stromausfall hat uns überrascht und die Dunkelheit scheint alles zu verschlucken.

PREMIUM sadržaj - ulogujte se
 
 

Kratka priča

Odjednom je postalo mračno u mom kvartu. Svjetla u kućama, na ulicama, svuda su ugašena. Iznenadni nestanak struje nas je iznenadio i tama kao da je progutala sve.

Osjećam se malo nesigurno, ali onda se sjetim da imamo baterijsku lampu i svijeće za takve slučajeve. Pronalazim ih i palim svijeće. Treperavo svjetlo unosi ugodnu atmosferu u sobu.

Vanjski čujem komšije kako razgovaraju. Neki se okupljaju da bi raspravljali o tome šta bi moglo biti uzrok. Uprkos mraku, osjećam osjećaj zajedništva. Svi smo u istom čamcu.

Djeci je uzbudljivo igrati se pri svjetlu svijeća. Prave igru od bacanja sjena na zid. Njihov smijeh i šale čine situaciju mnogo lakšom.

Sjednem s šoljom čaja kraj prozora i promatram zvijezde. Bez uobičajenog svjetlosnog zagađenja, posebno su svijetle i lijepe.

Nakon nekog vremena, struja se vraća. Svjetla ponovo trepere i normalnost se vraća u naš kvart. Ali nekako mi već nedostaje taj miran, razmišljajući trenutak bez struje.

Ovo iskustvo me naučilo koliko smo ovisni o struji, ali i kako lijepo može biti kada se sve zaustavi. Bila je to dobra podsjetnik da cijenimo male stvari u životu.

Idem na spavanje s osjećajem zahvalnosti za toplinu, svjetlo i zajednicu koju imamo. Jedna mračna večer nas je sve malo više zbližila.

Možda Vas interesuje