Muttertag in Deutschland

Majčin dan u Njemačkoj

Sadržaj
njemacki.eu

Kurzgeschichte

In Deutschland wird der Muttertag immer am zweiten Sonntag im Mai gefeiert. Es ist ein ganz besonderer Tag, an dem alle Kinder und Familienmitglieder ihren Müttern Dank und Liebe zeigen. Die Straßen sind voller Menschen, die Blumen und Geschenke kaufen.

PREMIUM sadržaj - ulogujte se
 
 

Kratka priča

U Njemačkoj se Majčin dan uvijek slavi druge nedjelje u maju. To je poseban dan kada sva djeca i članovi porodice pokazuju zahvalnost i ljubav svojim majkama. Ulice su pune ljudi koji kupuju cvijeće i poklone.

Već danima prije, djeca razmišljaju kako će iznenaditi svoju majku. Prave čestitke, crtaju slike ili uvježbavaju malu pjesmu. Na Majčin dan ustaju rano da pripreme doručak i učine dan posebnim.

Kada majka ustane, dočeka je ljubavno pripremljen stol za doručak i mnogo zagrljaja. Daju joj se ručno izrađeni pokloni, a često se i pusti koja suza od dirnutosti.

Mnoge porodice provode dan zajedno. Idi u šetnju, na izlet ili uživaju u lijepom ručku. Majke trebaju osjećati da su posebne tog dana, a cijenjen je sav trud i ljubav koje daju tokom cijele godine.

Cvjećare i prodavnice imaju posebne ponude za Majčin dan. Ruže, tulipani i šareni buketi su posebno popularni. Mnoga djeca biraju omiljeno cvijeće svoje majke kako bi pokazala svoju zahvalnost.

Na kraju dana, majke se osjećaju poštovane i voljene. Male geste i zajedno provedeno vrijeme čine Majčin dan zaista posebnim.

Majčin dan se često završava ugodnom večeri kod kuće. Pričaju se priče, gledaju fotografije i prave planovi za budućnost. To je dan koji spaja porodicu i jača veze.

Svaki Majčin dan je jedinstven i ostaje u srcima kao sjećanje na ljubav i brigu koju majke pružaju svaki dan. U Njemačkoj, ovaj dan je lijepa tradicija da se jednostavno kaže hvala.

Možda Vas interesuje