Mein Vater, der Hüter der Ordnung

Moj otac, čuvar reda

Sadržaj
njemacki.eu

Kurzgeschichte

Mein Vater ist Polizist, und schon als kleines Kind war ich von seiner Uniform und seinem Beruf fasziniert. Er verließ das Haus oft früh am Morgen und kam spät in der Nacht zurück, müde aber immer bereit, eine Gute-Nacht-Geschichte zu erzählen. Seine Geschichten handelten von Mut und Gerechtigkeit, und ich bewunderte ihn dafür.

PREMIUM sadržaj - ulogujte se
 
 

Kratka priča

Moj otac je policajac, i još kao malo dijete bio sam fasciniran njegovom uniformom i njegovim zanimanjem. Često je izlazio iz kuće rano ujutro i vraćao se kasno noću, umoran, ali uvijek spreman ispričati priču za laku noć. Njegove priče su govorile o hrabrosti i pravdi, i divio sam mu se zbog toga.

Svakog dana, kada bi obukao svoju uniformu, vidio sam u njemu ne samo mog oca, već i heroja zajednice. Rijetko je govorio o svom poslu, ali kada bi to učinio, govorio je s mješavinom ozbiljnosti i ponosa. Znao sam da njegov zadatak nije bio lak, ali ga je obavljao s posvećenosti i integritetom.

Bilo je dana kada bi briga za njega zasjenila moje misli. Vijesti o policijskim akcijama bi ubrzale moje srce, dok ne bih čuo njegove korake na vratima i znao da se sigurno vratio. U tim trenucima bih ga čvršće zagrlila i tiho zahvalila na njegovom sigurnom povratku.

Moj otac me naučio da biti policajac znači više od sprovođenja zakona. Radi se o tome da imaš otvoreno uho za brige ljudi, da pokazuješ hrabrost u opasnim situacijama i ponekad budeš utjeha u teškim vremenima. Njegov posao je bio služba zajednici, nošena poštovanjem i humanosti.

Sjećam se jedne večeri kada je moj otac pričao o mladoj ženi kojoj je pomogao. Njena zahvalnost i olakšanje su mu bila vrednija od bilo kakvog priznanja. U njegovim očima sam vidio da su ti trenuci vredni izazova i rizika.

Moj otac je policajac, ali za mene je on mnogo više od toga. On je uzor, zaštitnik i dokaz da jedan čovjek može napraviti razliku. Njegove vrijednosti i njegova posvećenost su me oblikovali, i ponosan sam što sam njegovo dijete.

Možda Vas interesuje